Wat is 5-assig frezen?

Bij 5-assig frezen bewerken we het product aan meerdere zijden – al dan niet simultaan – in één opspanning. Dat is bij 3-assig freeswerk niet het geval. Daar bewerken we het product alleen van bovenaf. Zo kunnen wij niet alleen de simpele, maar ook de uiterst complexe freeswerken uitvoeren. 

Bij freeswerk werk je altijd met assen. De  X-, Y- en Z-as zijn standaard voor een 3-assige machine. Bij 5-assig freeswerk komen er nog twee bij, de A- en de C-as. Zo kunnen we naast de bovenkanten ook meteen de zijkanten van een bepaalde materie bewerken. We kantelen de tafel van de freesmachine, waardoor het product in één keer rondom bewerkt wordt. 

5-assig frezen, laat ook toe om onder een hoek te frezen. Waardoor we sneller en eenvoudiger conische zijden aanbrengen. De frees staat dan loodrecht of evenwijdig op de schuine kant, voor een gladder resultaat.

We hebben momenteel twee machines in ons machinepark die op deze manier de stukken frezen.

5-assig frezen door CNC machine

Voordelen 5-assig freeswerken

Ervan uitgaande dat we het product aan meer dan één zijde bewerken, heeft 5-assig frezen veel voordelen ten opzichte van 3-assig frezen. Het product wordt bij het frezen in één opspanning verspaand. Hierdoor kunnen we:

Nauwkeuriger frezen.
Sneller frezen
Hogere toleranties behalen voor product.
✓ Productreeksen met kleinere foutmarge produceren.
Kortere cyclustijd garanderen door continu te frezen.
Er is dan geen wisseling van opspanningen om nieuwe vlakken te bewerken.

5-assig simultaan frezen laat bovendien toe:

Complexere vormen te frezen.
Hogere nauwkeurigheid en betere oppervlakteruwheid te behalen.

Wij frezen 5-assig voor alle sectoren en maakten al heel wat specifieke werkstukken. Voor de bouw- automobiel- en voedingssector maakten we bijvoorbeeld al mallen, matrijzen en unieke onderdelen. Maar ook in de medische sector en de petrochemie hebben we ervaring.

Benieuwd of we jouw stuk ook kunnen maken? Ontdek onze realisaties.

Wens jij een exacte kopie van je onderdeel?
Of wil je een volledig nieuw stuk laten frezen?

Wij maken graag een 3D-scan voor je model met behulp van onze precisie 3D-scanner.

Vraag een offerte aan